Купити автоклав варто для того, щоб готувати смачну, якісну та безпечну консервацію. Вогневі моделі дешевші за електричні, і досить зручні у використанні, якщо у вас є кухонна плита. За рахунок своїх невеликих розмірів та простоти механізму з цим автоклавом впорається найтендітніша домогосподарка.
Особливості моделі автоклава Буковинка-24
Це вогневий автоклав, який не працює від електромережі. Щоб розпочати роботу, автоклав треба буде поставити на джерело вогню. Найчастіше використовують газову плиту, яку можна поставити на кухні або в іншому обладнаному для цього приміщенні.
Буковинка-24, що випливає з назви моделі, вмістить 24 півлітрові банки. Помістити всередину можна гриби, овочі, м'ясо, салати, рибу тощо. Термічна обробка в автоклаві з гарантією знищить усі бактерії та навіть ботулотоксин.
Широка горловина — особливість автоклавів Буковинка-24. Якщо потрібно, помістити всередину трилітрові банки буде нескладно. Зручніше також помити внутрішню поверхню автоклава.
Характеристики
Місткість
Фото Буковинка-24
Домашні консерви в автоклаві
Автоклавування. Банки, заповнені тим чи іншим продуктом за рецептом і закатані герметично, ставлять в автоклав шарами банку на банку до горловини (не забудьте на дно автоклава покласти дерев'яні грати або ганчірку). Заливають водою, яка повинна згори покрити банки шаром не менше 2 см. Закривають кришку автоклава і загортають болти. Після цього насосом (можна автомобільним) накачують повітря до тиску 1-1,8 атм. та візуально (за допомогою мильної води), а також на слух перевіряють герметичність з'єднання.
До речі, створення в автоклаві тиску до 1-1,8 атм. необхідно для збереження закладених у нього банок, тому що при нагріванні утворюється різниця в тиску в самому автоклаві та усередині банок.
Після цього нагрів автоклава. Нагріваємо до температури 110 ° С, при цьому тиск зростає. З моменту досягнення температури 110 ° С засікають час і витримують банки протягом 50-70 хвилин (температура не повинна перевищувати 120 ° С, тому слідкуйте за нею). Цим режимом термообробки досягаються як смакові якості консервів, а й загибель хвороботворних організмів.
Після цього повністю прибирають вогонь, і автоклав залишають для охолодження до температури не вище 30° С. Нагрів виробляємо до етапу стерилізації в залежності від видів продуктів. При досягненні температури 112-116 ° (тиск на манометрі буде 2,6 - 4,8 атм.) Засікаємо момент початку стерилізації. Час стерилізації для продуктів (при завантаженні банок ємністю 0,5 л):
Після завершення роботи з автоклавом корпус і кришку необхідно добре промити, протерти зовнішні частини корпусу вологою ганчіркою, а всі поверхні змастити тонким шаром рослинної олії.
Зберігання автоклаву
Основні атрибути | |
---|---|
Виробник | Буковина |
Країна виробник | Україна |
Джерело нагріву | Зовнішній |
Матеріал | Вуглецева сталь |
Тип | Автоклав |
Місткість (кількість банок) | |
Банку 0.5 л. | 24 шт. |
Користувацькі характеристики | |
Тип нагріву | Газ |